Lekker variëren met paella recepten

ChiliVlees of zeevruchten

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt, zijn de grote gamba’s en mosselen, en misschien de chorizo. Maar wist je, dat er veel meer soorten paella recepten zijn? Vroeger waren er vooral regionale verschillen: aan de Spaanse kust gebruikte men zeevruchten (schaal-, schelp- en weekdieren), terwijl in het binnenland vlees werd gebruikt, en soms ook vis. En verder bepaalde de portemonnee van de familie, wat er in de pan ging. Tegenwoordig zijn er veel verschillende paella recepten:  met alleen vis, alleen vlees of beide, vegetarische, en zelfs zwarte variant.

 

Wat hoort bij elkaar

De gemixte versie is tegenwoordig één van de bekendste recepten. Toch is het combineren van vlees en vis in één gerecht voor de uitvinders, de Valencianen, onvoorstelbaar. In het “originele” recept, dat “Valenciana” heet, zit kip, konijn en slakken. Groente en peulvruchten horen eigenlijk alleen thuis in een paella met vlees. De zwarte versie mag volgens kenners geen “paella” heten, omdat het er heel anders uitziet. Gelukkig letten we tegenwoordig vooral op de smaak, en mogen veel meer ingrediënten gecombineerd en gebruikt worden. Juist daardoor is het zo leuk om vaker paella recepten te maken.

 

Wat zijn de smaakmakers

Wil je dit prachtige gerecht maken, dan is het belangrijk dat je de juiste smaakmakers gebruikt. Saffraan hoort er in ieder geval in (ook voor de kleur), evenals gerookte paprika. Doorgaans wordt er altijd met olijfolie gebruikt. Verder kunnen er verse kruiden worden gebruikt. Rozemarijn is daarbij de traditionele keuze. Maar het echte geheim is – naast het gebruik van goede, verse ingrediënten – de sofrito. Dat is een sterk geconcentreerde sausbasis van fijngehakte en in olijfolie gebraden smaakmakers als ui, knoflook, paprika en tomaat. Heb je een goede sofrito, dan wordt dit rijstgerecht maken echt een feestje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *